Türkiye %13 zombi şirket oranıyla birinci sırada
Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) internet sitesinde yer alan raporda, Türkiye’nin dünyada “zombi şirket” oranının en yüksek olduğu ülke olduğu gösterildi. ‘Yürüyen ölülerin yükselişi: Dünyada zombi şirketler’ başlıklı yazıda, Türkiye’de şirketler arasında zombi şirketlerin oranının yüzde 13’ü geçtiği belirtildi. Rapora göre Türkiye, halka açık şirketler arasında zombi şirketler sıralamasında dünyada 21. sırada yer alıyor. Rapora göre halka açık Türk şirketleri arasında ‘zombi’ oranı yüzde 8’i geçti.
bir eyalette yaşamak
Borçlarını ödeyecek kadar para kazanamayan ancak takviyelerle bir şekilde ayakta kalmaya devam eden şirketler için kullanılan zombi şirket kavramı ekonomiye yönelik en büyük tehditlerden biri olarak görülüyor.
IMF raporuna göre, düşük karlarına rağmen yüksek kredi veya takviye alabildiği için hayatta kalan şirketler, aynı zamanda iyi işleyen şirketler için önemli bir tehdit oluşturuyor.
Konuyla ilgili olarak Bruno Albuquerque ve Roshan Iyer tarafından yazılan ve 16 Haziran’da yayınlanan raporda zombi şirketler, hem mali sıkıntı içinde olan hem de kâr etme olasılığı düşük şirketler olarak tanımlandı. Yazıda, 2000 yılından bu yana halka açık olmayan zombi şirketler hakkında yeni bir veri setinin hesaplandığı ve Türkiye’nin en yüksek zombi şirket oranına sahip olduğu belirtildi.
Türkiye’nin ardından Endonezya, Romanya ve Rusya geldi. Halka açık şirketlere bakıldığında Türkiye’nin en çok zombi şirket hissesine sahip 21. ülke olduğu görülüyor. Halka açık şirketlerle yapılan hesaplamada zombi şirket oranının en yüksek olduğu ülke Ürdün olurken, onu Güney Kıbrıs ve Yunanistan izledi.
4 yıl kritik
Salgın döneminde finansal yapıları gereğince bozulan ve kağıt üzerinde yaşayan şirketlere verilen krediler, son yıllarda zombi şirketlerin payını artırdı. Şirketler dünya çapında ‘zombi’ olduktan sonra dört yıla kadar yaşayabilir. Bu süre sonunda ya bu kategoriden kurtulurlar ya da o güne kadar aldıkları desteklerle batarlar. Raporda, bankaların daha güçlü olduğu ve daha sıkı makroihtiyati politikaların uygulandığı ülkelerde zombi şirketlerin ekonomiyi boğucu etkisinin azaldığı vurgulandı.